Connect Hotels
HoistLocatel
hem

Om Gösta


Gösta Nordén

Efter nissetiden och ett par år till sjöss kom jag till Stockholm för att göra karriär i branschen. För att lära kokkonstens grunder gick jag åren 1953-55 kökskursen på Hasselbackens Restaurangskola med sina gamla kolspisar. Och arbetade som kökslärling på Wretmans, Wärdshuset Stallmästaregården. Efter lumpen som kock i flottan, följde praktik och studier i Frankrike, England, Tyskland och Schweiz. År 1960 återvände jag till Stockholm och fick jobb som hovmästare på Tore Wretmans "kronjuvel" Restaurant Riche, en av dåtidens guldkrogar. Jag var tjugofyra år och enligt rykten den tidens yngste hovmästare.

Efter vidare avancemang på olika krogar i Stockholm med omnejd (mer finns att läsa i min bok Bland matsedlar och menyer Carlsson Bokförlag) slöts cirkeln 1968, när jag återvände till "fadershuset" för att bli källarmästare på Stallmästaregården. Tore Wretman hade ambitionen att ge sina adepter grundlig utbildning och jag fick resa till USA för att studera vid Cornells University, vida berömt för sin hotell- och restaurangutbildning. Karriären fullbordades 1970 när jag blev min egen och tog över Wärdshuset Carl Michael på Kungliga Djurgården.

Yrket till trots fanns tid att bilda familj. Jag har varit gift två gånger och är far till sex barn: Christina är logoped i Västerås, Helena, barnmorska i Stockholm. Jonas som tragiskt gick bort i tsunamin 2004 tillsammans med sin familj, var framgångsrik hotellman. Henrik är officer vid livgardet och har tjänstgjort i Kosowo. Viktor är säljare på ett paketserviceföretag och Sebastian är journalist på en webbtidning. Barnen är födda med god spridning, mellan 1950 - 1980-talen. Den yngste föddes i Palm Springs, Kalifornien, i samband med ett restaurangäventyr "over there".

I slutet av 1990-talet pensionerade jag mig, samtidigt återuppväcktes mitt stora intresse för historia, jag började släktforska och skrev en släktkrönika. Jag fascinerades av min förfaders liv, den indelte soldaten Lars Rudberg och hans dagboksberättelse. Således blev det ingen kokbok, utan ett populärhistoriskt verk om Rudberg när han blev utkallad i ett av vårt lands senaste krig. För att hitta källorna och skriva boken, cyklade jag under tre års tid mellan skrivarlyan i Solna och Krigsarkivet på Banérgatan i Stockholm. Det blev många mil och en bok om Livgrenadjären i krig, fångenskap och fred (2001), som jag själv gav ut med bidrag från Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur, Patriotiska Sällskapet och Claes och Greta Lagerfeldts stiftelse.

Snart var arbetet med nästa bok, Bland matsedlar och menyer TANKAR, RECEPT OCH MINNEN FRÅN ETT HALVT SEKEL i full gång och kom ut hösten 2005 på Carlsson Bokförlag. Mycket tack vare den kulinariskt intresserade förläggaren Trygve Carlsson, som sa: "vi ska göra en vacker bok" och det blev det. Samma år blev jag prisbelönt för boken vid kokbokens dag i Grythyttan inom kategorin Essäer kring måltiden. Juryns motivering löd: "En sällsynt lyckad kombination av självbiografi och handledning i matsedelstolkning - ett viktigt föregångsdokument inför vidare måltidsforskning."

Utmärkelser

Årets Svenska Måltidslitteratur 2012

Carl Jan Granqvist (flankerad av författarna Uno Hedman och Gösta Nordén) delar ut diplom i kategorin “Historisk måltidslitteratur” för boken “Välkommen till bords : uteätandets historia”.

Juryns motivering: Uteätandets historia från de första värdshusen till dagens serveringsställen är restauranghistoria att glädjas åt. Författarna vet verkligen vad det handlade om när matsalens yrkeskunnande bars av legendomspunna kvinnor och män.

Pour le mérite gastronomique

Vid det gastronomiska brödraförbundet *M. Sandahl Foundations  högtidssession på Sällskapet i Stockholm den 1 april 2006 tilldelades Gösta Nordén ”Hedersbetygelsen för förtjänstfull och utvecklingsfrämjande insats för gastronomien”.

Motivering: ”En traktör med briljant författarskap om matsedlars och menyers historia samt restaurangbranschens utveckling under femtio år”.

*M. Sandahl Foundation grundades 1962 och värnar om den klassiska gastronomiska traditionen

Utmärkelse
Carl Jan Granqvist delar ut Måltidsakademiens Diplom för boken “Bland matsedlar och menyer” i kategorin “Essäer kring måltiden” vid Kokbokens Dag i Grythyttan 2005.

Juryns motivering:
En sällsynt lyckad kombination av självbiografi och handledning i matsedelstolkning – ett viktigt föregångsdokument inför vidare måltidsforskning.