hem

Bilder ur boken
Bland matsedlar & menyer

Bilder ur boken
om Livgrenadjären

Böcker
Kulinariska dagsedlar & annat smått och gott Kulinariska dagsedlar & annat smått och gott

Idén till den här boken är de nyhetsbrev jag började skriva för över tio år sedan och som publicerats på min hemsida. Breven är i tidsföljd - flertalet ett slags essäer. I slutet av boken har också några tidningsartiklar, insändare och en liten släktkrönika lagts till.

Tidningsmannen och kulturskribenten Sören Sommelius skriver bland annat i bokens företal:
" … Gösta har sin röst, sitt språk och tilltal, som är hans styrka. … Det börjar i sorgen efter hans i tsunamin 2004 omkomne son med familj. Den sorgen går som en röd tråd genom många av texterna. Ändå är det annat som dominerar, tankar om mat, måltider och livet, sådant som Gösta Nordén har en djupt rotad passion för.

Jag läser med stigande intresse spännande och lärorika texter som gör mig både hungrig och nyfiken på att veta mer. Den lättsamma formen, de skiftande ämnen, det direkta tilltalet - och så det unika bildmaterialet gör de kulinariska dagsedlarna till läckerheter att ta för sig av, med både mången matsedel och en och annan dagsedel (örfil). …Läs och ät och begrunda vad maten står för i ditt eget och våra allas liv."

Boken omfattar över 140 sidor i A4 - format. Tryckt i fyrfärg på vitt papper (silk), med många bilder, limbunden med omslag i vit kartong och bigad rygg.  Pris 250:-

 
Välkommen  till bords Välkommen till bords : Uteätandets historia

Två fullt aktiva yrkeskvinnor ur en yngre generation skriver varsitt företal
till VÄLKOMMEN TILL BORDS. De säger bland annat:

"Nya koncept, nya trender och lika nya idéer lanseras -- en del av dem stannar och gör avtryck, andra försvinner spårlöst. Att kunna sin historia är att kunna sätta dagens former av restauration i ett större sammanhang. Det är därför det är så inspirerande och lärorikt att känna till ursprunget till varför vi gör som vi gör. VÄLKOMMEN TILL BORDS har därvidlag en spännande och lärorik historia att berätta."
Maria Maruska


"I slutet av VÄLKOMMEN TILL BORDS förmedlar författarna 'reflektioner och tankeställare om utvecklingen', en mycket klok och berikande läsning för dagens och kommande generationer restauratörer."
Annelie ÖsterPris 275:-


 
Livet på landet Livet på landet blev lyckan i stan : Minnen från Strå och Vadstena

Den här lilla boken är skriven för Föreningen Gamla Vadstena (nr 56 i föreningens småskriftserie 2011) och handlar om hur det kunde vara när författaren växte upp på en lantgård utanför Vadstena, i mitten av 1900-talet. Inbunden (omkring 80 sidor) i styvt, kolorerat omslag med bilder i färg och svart/vitt. Pris 60:- (ordinarie pris 80:-)

Läs mer »

 
Köttsliga lustar och andra fröjder : Kulinarska färder i tid och rum Köttsliga lustar och andra fröjder : Kulinarska färder i tid och rum

En glädjefylld skildring om mat, tillagning, servering och måltider. Med entusiasm och kunskap berättas om antika bordsseder, välsmakande mollusker, franska revolutionens betydelse för restaurangens födelse, trancheringens ädla konst, den goda matfiskens livsbetingelser, om konsten att slakta och stycka en gris, lutfiskens välsignelse och mycket annat aptitretande. Boken är rikt illustrerad av konstnären Stig Fyring.

Pris 250:-

Läs mer »

 
Bilder ur min bok: Bland matsedlar och menyer Bland matsedlar & menyer

Tankar, recept och minnen från ett halvt sekel. Boken beledsagas av matsedlar och menyer från när och fjärran liksom av många andra fotografier och teckningar i färg och svartvitt.

Pris NU 325:- (sänkt från 418:-)

Läs mer »

 
Livgrenadjären i krig, fångenskap och fred Livgrenadjären i krig, fångenskap och fred

Om Lars Rudbergs öden och liv på 1800-talet. Livgrenadjären Lars Rudberg (född 1778) kommenderades 1805 ut i krig och hamnade till slut som krigsfånge i Frankrike. Vi känner hans öden och upplevelser tack vare hans dagbok.

Pris Nu 200:- (sänkt från 295:-)

Läs mer » 

 

Bilder ur boken
Kulinariska dagsedlar & annat smått och gott

Bilder ur boken
Välkommen till bords

Bilder ur boken
Livet på landet