Connect Hotels
HoistLocatel
hem
Minnesplatta
Minnesplattan på Djurgårdsskolan
Fr. v. Mikael Söderlund, Karl Fant, Ia Sweger (Paléus), Cissi Elwin, Barbara Begner (Faulkner), Filip Björnstjerna, Charlotte Cederström (med dotter Esther), samt Måns Herngren. Övriga elever (ej närvarande) "Hinken" Henrik Berglind och  Jacob Röjdmark samt klassens fröken Ulla Nerdrum.
Med elever från Jonas klass, när minnesplattan avtäcktes.

Fr. v. Mikael Söderlund, Karl Fant, Ia Sweger (Paléus), Cissi Elwin, Barbara Begner (Faulkner), Filip Björnstjerna, Charlotte Cederström (med dotter Esther), samt Måns Herngren.

Övriga elever (ej närvarande) "Hinken" Henrik Berglind och Jacob Röjdmark samt klassens fröken Ulla Nerdrum.
Del av min matsedels/menysamling på Nordiska museet (se Nyhetsbrev IV)
Björn Halling, Ejnar Söder, Arne Gustafsson och Gösta Nordén plöjer gamla årgångar av Restauratören.
Läs mer klicka här.
Collage i form av vykort framtaget för Grafiska Museet Helsingborg
Del av Grafiska Museets utställning, fint exponerad i olika montrar.

Nyhetsbrev


Marknadsför kranvatten för miljöns skull (extern länk)

Mer om Columbus Hotel, Monaco (omskrivet i Nyhetsbrev XXIV) (extern länk)

 
Vill du prenumerera på Nyhetsbrev?
Klicka här
 

Senaste nyhetsbreven

Visa alla nyhetsbrev

 

I årets första Nyhetsbrev skrev jag om komage: "Udda maträtter i Florens gatukök" - trippa och lampredotto. Kul med så många svar och kommentarer - väl bekomme! Här ett axpklock! 
Gösta 

" ... intressant läsning! Jag åt just komage strimlad i en senapsvinägersås i Lyon!"

Maria...

 

"... tack för intressant reseberättelse och ingående beskrivning av olika slages tripes. Ja tack, jag har ätit det i Frankrike - men NEJ, kunde verkligen inte uppskatta denna maträtt. I Caen finns det en tävling runt Tripes à la mode de Caen, där första pris går till den som tillagat den godaste - som juryn tycker - komagerätten. I Italien finns det ju bra mycket godare saker att äta än komage!!!"

Vi ses! Gunn

 

"Nu har jag läst om komage! Kul! och framförallt gott. Jag äter gärna både komage, andouiletter och haggis. Haggis gjorde jag ofta själv under den period vi hade egna får. Här kommer mitt recept (ursprungsreceptet kommer från ett gammalt  nummer av Gourmet, ett specialnummer om Scotland nån gång på 1990-talet. Problemet var att det stod i receptet "stoppa sedan in alltihopa i magen". Vilken mage undrade jag då, där jag stod med inälvor upp till armbågarna? Insåg raskt att det måste gälla våmmen, eftersom de övriga är för små.
Tag lever, hjärta, njurar och lungor från ett får (lamm). Koka alltihopa en stund och kör sedan i köttkvarn. 2 stora gula lökar hackas och tillsätts till blandningen samt några dl korngryn och lämpliga örtkryddor samt salt och peppar. Koka alltihopa i tre timmar och späd med vatten eller buljong så att det inte fastnar i grytan.

Egentligen ska man stoppa in hela smeten i magen och koka hela klumpen, men den blir så stor och orymplig då och allt får inte plats ens i våmmen. Bättre då att stoppa smeten i korvskinn eller helt enkelt bara frysa som den är i lagom portionsburkar.".

Hälsn tove

 

"Hej Gösta!
Kul att du håller igång med skrivandet. Själv kör jag lite vinprovningar i Valdemarsvik där jag nu bor sedan 1,5 år. Jag bodde ju i Andalusien mellan 2003 och 2009 och där är callos / tripas en vanlig lunchrätt. Och en av mina favoriter. Där kokas den tillsammans med kikärter, tomat, vitlök och chorizo till en väldigt mustig gryta. Den säljs också som färdigmat hos slaktare och charkuterister. Kall alltså – väldigt kompakt av det gelatin som finns naturligt i magsäcken. Ligger i block i kyldisken och man köper ett halvkilo och kokar upp hemma. Eftersom det är kikärter i har man oftast bara bröd till.
Annars kommer jag ihåg mitt första möte med tripes och Andouilette när vi liftade runt i trakterna av Caen 1967. Svårt att tycka om första gången måste jag säga."

Vi hörs – ha de / Leif

 

"Intressant läsning, jag har inte ätit komage men dock lammtarmar fyllt med kött, nötter och ris. Denna maträtt kallas för fawaregh och tillagas vid högtider i Libanon.
I Libanon brukar man även äta njurar till frukost. Man skär ner njuren i mindre bitar, tar en bit och doppar i en blandning av kanel med mild malen svartpeppar samt salt. Detta äter man i en bit pitabröd med en färsk mynta.  Det kanske inte låter så gott men det är något jag skulle rekommendera!"

Hälsningar,
Samah

 

Häromdagen fick jag de här härligt skrivna breven som svar på
Nyhetsbrevet "Restaurangen förr och nu, del 1"  
Mvh Gösta

Gösta!

Mycket trevlig läsning – rakt igenom. Tack för att du tar dig tid att författa och skicka ut dessa Nyhetsbrev. Storartat! Läsningen gav mig ett minne och liknande air, som du beskriver, från Savoy där Lars Lendrop serverade ” Vagnen ”. Tillsammans med hovmästaren gjorde Lendrop entré och alla tycktes vänta på innehållet i den silvriga vagnen. Väl framme skars en härlig bit av köttet – jag vet än idag inte vad det var – och det smakade underbart till. Ceremonin gjorde sitt. Köttstycket, mört och välsmakande, var stort och en del fett föreföll vara insprängt. På den tiden var det mest affärer i mitt huvud och mindre tankar för maten. Vi har inget Savoy à la Lendrup kvar, tyvärr. Jag skulle rusa dit om det återkom.

Bästa hälsningar och än en gång tack, Olle W.

 

Bäste broder!

Ett stort tack för ditt Nyhetsbrev som jag med glädje, flera gånger med nostalgisk och minnesrik känsla.läst Det var tider det. Jag tror  inte att någon av dagens matsals- eller köksutövare har en aning om det du skriver om. Tyvärr ! Tänk hur en bransch kan förändras på ganska kort tid. Den tid vi var verksamma kommer aldrig igen så vi får vara tacksamma för att ha upplevt den och får fortsätta att leva på minnen. Här i Kivik har vi en vinter som jag sent skall glömma. På gården har vi ca 60 cm snö, hårda vindar från Hanöbukten och svårigheter med promenader med hunden - med det kommer kanske en vår.

Bästa hälsningar
Olle Bornefors

 

"Gösta!

GOD FORTSÄTTNING på det nya året önskar vi till att börja med.

Sedan ber vi att få tacka för ett alldeles särskilt fint NYHETSBREV, som handlar om vatten.
Vilken härligt fin artikel Du skrivit om just vatten och hur viktigt det är att dricka mycket och ofta.
Det har min kära hustru, Margareta, tjatat på mig under många år och äntligen har jag fått upp ögonen för hur bra man mår när man dricker 5 glas vatten/dygn. Nackdelen för somliga (undertecknad inkludes där) är ju att man kanske måste gå upp på natten ett par extra gånger. Fördelarna uppväger dock nackdelarna.
Margareta skrattade gott när hon läste första sidan eftersom det var precis så hon hade det på landet hos sin farmor när hon bodde där på somrarna.  
Vi kan berätta att det allra första vi gör när vi kommer till Sverige är att gå in på första bästa bensinmack, i samband med tankning, och be om ett glas vanligt dricksvatten från kran. Som nummer två kommer dock en varm korv med mos. Det är sånt man kan längta efter ett helt år här i Spanien.
Att vatten är en bristvara i så många länder är ju fruktansvärt, men tyvärr kommer nog tider då vatten kan bli vårt största miljöproblem. Det kommer att bli ont om vatten överallt.
Du ska ännu en gång ha stort TACK för Dina vackra ord om "En skopa vatten"

Vänligen

Iwan & Margareta (Morelius)"

 

En dag berättade en av Jonas klasskamrater Mikael Söderlund, att klassen vid ett besök på Djurgårdsskolan upptäckt att den vackra gipsavgjutningen "Gosse med girlanger" saknades (skänkt av  Stiftelsen Waldemarsudde 1947). De bestämde sig för att spåra och om möjligt se till att konstverket  återfick sin rätteliga plats på skolan. En dag hittades den i en skrubb på Östermalmskolan. När den väl kommit på plats fanns inte Jonas längre, därför sattes en minnesplatta upp under konstverket. Mer om den fina lilla skolan på

www.djurgardsskolan.a.se.

/Gösta

 

"Hej Gösta,

Jag vill bara meddela att vi satt in en mindre summa pengar till Jonas fond. Vi hade klassfest i Djurgårdsskolan (ordnad av Ia och undertecknad) i slutet av september och överskottet skänker vi. Vi saknade Jonas och talade om gamla minnen (vi var 16 stycken) Fröken kom och var i god form, hon är nu 88 år och bidrog till fonden med den största slanten!

Varma Hälsningar
Barbara Blegen (Faulkner)"

 

"Gösta!

Nog är det märkligt ibland. Idag för endast tre timmar sedan plockade jag fram Din underbara bok för att visa några av våra svenska Vänner, som är intresserade av kokböcker och matlagningskonstens ädla konst. Jag har inte haft den framme på ett år tror jag, men just idag plockades den fram till allmän beundran. Ska följa din hemsida och tackar för att vi, Margareta & jag fick vara med på ditt utskick. TACK!

Vänligen Iwan & Margareta Morelius som även vi önskar Dig en fin Jul & GOTT NYTT ÅR 2007"

 

Apropå mitt mejl, skickat med anledning av den världsberömde kokkonstnären, författaren och hovtraktören Werner Vögelis bortgång, har jag fått följande svar (se nedan). Varför inte hedra Werner Vögelis minne med att tillaga Werners Fläskrullader fyllda med Västerbottenost, Sveriges Nationalrätt 1997. Receptet finns i Nyhetsbrev VIII.

 

”Du är underbar, som tänker på allt!
Vi på Restauranghögskolan har lagt ut en kondoleanslista för studenterna att skriva på!
För inte länge sedan var Werner Vögeli uppe hos oss, någon gång i fjol! Det var i samband med att vi,  Werner Vögeli, Manfred Köhler på SHR och jag skulle åka till Uppsala för köpa en privat kokbokssamling, som nu finns i bibliotekets s.k. tysta läsrum och definieras som ”Meurlingska”. Eftersom det var Meurlingska Stiftelsen, som köpte samlingen och ställde den till våra studenters förfogande! - Ytterligare historik!

Hälsningar
Barbro Stanley
1:e bibliotekarie/Senior librarian
Örebro universitetsbibliotek/Örebro university library
Restauranghögskolan/The Restaurant School of Culinary Art

 
Hej Gösta!
Du är på alerten som vanligt och det är alltid roligt att läsa dina mejl och din hemsida.
Det var väldigt tråkigt att vår kollega Werner Vögeli lämnat oss. Jag uppskattade hans sätt att vara och hans kokkonst samt hans sätt att värna om Sveriges mat och framförallt vår husmanskost.
Jag träffade Werner en gång på en middag hemma hos överceremonimästare Joen Lagergberg, som  bodde på Runebergsgatan. Han hade bjudit hem några ”matmänniskor” bland andra Werner Vögeli, Bengt Wedholm (alla vet vem han var), Kjell Blekenberg (på den tiden delägare i Cattelin tillsammans med Harry Uhr), samt Stig Östman, då köksmästare på NK (sedermera Morkullan på Kungsholmen). Min bordsdam var Hiram som du säkert känner till, lägg därtill en del damer från Operabaletten. Att jag blev inbjuden berodde på att jag brukade laga maten när han hade sina middagar i hemmet och då var jag köksmästare hos Peter Schück på Gourmet.

Detta var lite skvaller, ha det så bra och jag hoppas vi hörs igen!

Göran Welander

 

"Tack Gösta för denna hjärtliga hälsning - som jag i dag den 14/2 precis kl. 24.00 tog upp och nu får jag se vad jag kan hitta på!
Fantastiskt trevligt ulligt foto med en ännu trevligare och lärorikare text!

Det värmer när vänner har så goda idéer
Hjärteliga hälsningar från både Klas Göran och mig/Ingrid (Brege)"

 

Kul Gösta, med Salus Per Aqua!
Alltså, därom tvista de lärde. Jag gillar förkortningen och har, när jag tänker efter, faktiskt hört den förut. Men, är det inte så också att det finns en kurort i Belgien som faktiskt heter Spa. Alltså inte versaler????
Vilket är hönan och vilket är ägget?
För övrigt så har vi en inte alltför obetydlig samling av Spa-litteratur (gammal) vid univ. bibl. i Öebro. Vi köpte den härom året av Mats Rhenström antikvariat och jag katalogiseade samlingen. Så jag känner de flesta "brunnar" till namnet. Även om mitt minne inte är vad det har varit under tidigare år.
många hälsningar
Tove

Tove Kjellander
Kungliga Biblioteket
Box 5039
102 41 Stockholm / Sweden

Trevligt att få mejl. Mejla gärna dina kommentarer om min hemsida, nyhetsbrev etc.

Broder!
Ber att få tacka för årets alla trevliga nyhetsbrev som Du så vänligt har distribuerat. Tyvärr är min syn urdålig nuförtiden men mina barn hjälper mig att läsa dem.

Ber att få sända en önskan om julefrid, även om det idag bara än så länge är den 1 december - men kikar jag ut genom fönstret så är det en riktigt vintrig åsyn med snöstorm över Österlen.

Hälsar Jan-Öjvind

Hej Gösta,
Tack för dina fina nyhetsbrev, det är alltid lika roligt att läsa dem. Mat tillhör ju en av mina absoluta favoritämnen och hobby så jag ska med glädje läsa meny, menu eller dinner förslagen under helgen. Min mamma var ju matjournalist så det sitter i blodet kan man säga, eller är det vinet……….?

Glad Valborg och trevlig helg Önskar
Cecilia Bernadotte

(Apropå Nyhetsbrev XXXIV från stipendiat på Maldiverna!)

Hej Gösta!
Javisst var det rätt tänkt nu när mörkret lägrar sig över oss!
Så underbart det ser ut.
Längtar till att det vänder och ljuset kommer åter.
Roligt att det går bra för stipendiaterna och att du får feedback.
Så mycket nytta pengarna gör!

Stor kram
Karin Nordvaller, Djursholm

Hej Gösta
här kommer en liten hösthälsning från Markus fröken, Annica på Ålstensskolan.
Jag läser med glädje dina månadsbrev och lär mig massor, jag blir så glad när de kommer!
Som du kanske minns så föddes i januari min och Andreas son, Hampus. Det var en otumlande och inte allt för lätt tid som följde, vilken omställning från att vara två till att bli tre! Ja, du har ju en del barn själv så jag kan tänka mig att du minns!!! Hur som helst så är nu Hampus snart tio månader, tiden går fort, det kan jag bara hålla med om! Och allt blir bara roligare och roligare!
Jag ska börja jobba igen i januari, då en dag i veckan (då kommer Andreas att vara hemma m Hampus). Jag tycker att det ska bli kul att komma igång igen och träffa lite vuxna människor som inte bara pratar om sina bebisar...
Markus klasskamrater slutade Ålstensskolan i våras och de flesta gick till Äppeliviken för att nu i augusti börja ett nytt kapitel i sina liv- högstadiet! Skolavslutningen i juni var som vanligt väldigt fin och vår rektor Gerda höll (som alltid) ett fint tal, i vilket hon nämnde Markus. Att detta nu var den sista klassen som förlorade en klasskamrat i tsunamin, men att vi på skolan alltid skulle minnas honom (och de andra barnen som omkom), mycket gripande!
Jag hoppas att du mår bra och njuter av Mårten Gås, själv har jag bara avnjutit det en gång i mitt liv, men det var mycket gott - svartsoppan gillade jag!!
Med önskan om en bra fortsättning på hösten!
Vänliga hälsningar
Annica
 (För den som inte vet, är Markus mitt barnbarn som gick bort i Tsunamin 2004. Gösta) 

Hej Gösta,

Åter som bevis på att jag läst Nyhetsbrev XXIV. Du ifrågasätter ju ibland om jag gjort det!
Summeringen är - Jonas skulle vara stolt! Jag tror inte för att att det är till hans minne utan på det sätt som det är genomfört och den nytta som pengarna gör! Du kan vara verkligt nöjd över fonden och dess resultat hittills! Tala om att stipendiaterna har fått erfarenheter!

Hälsningar
Peter Utterström, Saltsjöbaden

Hej Gösta!
Stort tack för ytterligare ett månadsbrev. Det är en fin folkbildainsats Du åtagit Dig och det är mycket behagligt att ånyo ta del av Dina och Erlings kunskaper. Denna sommar, som nu lider mot sitt slut, har för min del gått mycket i Alsace-vinernas tecken. Här på Österlen köper vi gärna fisk, även om förutsättningarna försämrats - och gör så fortfarande - de senaste decennierna. Mitt vinkylskåp börjar tömmas och det är tid att återvända till Lund, där nya lukulliska upplevelser väntar.
En härlig mat- och vinhöst önskar

Göran Angsmark, Lund

Gösta
Det är länge sedan vi möttes, och med full respekt för att Du inte kan placera mig, sänder jag ändå en hälsning av förtjusning för Ditt nyhetsbrev vilket jag alltid läser med nöje.
    Att se min arbetskamrat och chef Uno Hedman eller källarmästare Lars Lendrops arbete i matsalen var en fröjd och som jag gärna med välbehag refererar till. 
Paralellt med mitt arbete som restauratör och hôtelier undervisade jag, under en femtonårsperiod på restaurangskolan som deltidslärare i tranchering. Ett arbete som i dag inte finns eller uppskattas, tyvärr!
Det skulle glädja mig om Ditt "missionerande" gav frukt.
   Så till våra möten som dels var via förbundet (SHR) men också på Din krog, Carl Michael. Vi är ett gäng som träffas i Tastevin Club Gastronomique för att laga mat och har så gjort i 27 år, varav jag varit medlem i 25 och de första 15 åren var vi i Tyrols kök hos familjen Lindgren. (William är ursprungsmedlem sedan bildandet d.v.s 27 år)
Ibland träffades vi hos Dig för en öl, ibland före, ibland efter kvällens övningar.

Så var det med det.
 
Med vänlig hälsning
Christer P. Dahlberg
Vaxholm

P.S. Tyckte mycket om Din bok D.S.

Hej Gösta!

Så trevligt att du är involverad i ”min” bransch.
Eftersom jag är mineralteapeut (en form av naturläkare) så har ja varit i denna bransch i över 20 år. Har jobbat på Fiskeristyrelsen i 16 år.
Gå gärna in på min hemsida www.halsaningar.se så ser du vad jag egentligen sysslar med.
Om du befinner dig i eller i närheten av Jönköping (080412) eller Gemla (080417) eller Örebro (080503) så kan du lyssna till mitt föredrag ” Varför blir vi sjuka – din hälsa det dyrbaraste du äger”.
Kommer att vara på fler platser men har inte ännu datum och lokaler fastställda.
Håller helt med dig angående flaskvatten, usch va´ tokig människan är egentligen.

Med vänliga hälsningar
Gertrud Rullander

Tack Gösta!
Det var på tiden att man fick lära sig hur man ska göra för att tranchera. Mina försök har nog mest sett ut som stympning eller att jag på något sätt hatat den stackars hönan/kalkonen/gåsen.
Man ska ju inte som gäst behöva fråga om det är köttfärslimpa man får eller pytt-i-panna.

Vi har tänkt köpa en kalkon igen - hade en till jul istället för den vanlig skinkan. - och då ska jag tillämpa det Du just lärt ut.

Tack för ett bra nyhetsbrev!

Vännerna Iwan & Margareta