hem

Bland matsedlar & menyer

Bilder ur min bok: Bland matsedlar och menyer Bland matsedlar & menyer
Tankar, recept och minnen från ett halvt sekel

1900-talets restauranghistoria kan i mångt och mycket läsas ur matsedlar och menyer. Var hittar man dessa? I Helsingfors finns ett museum med restaurangmenyer men något liknande finns inte i Sverige. Härom året visades en del menyer på Stockholms stadsmuseums utställning. Utställningar förgår och böcker består. Därför är den här boken en guldgruva att ösa ur.

Gösta Nordén har vigt sitt liv åt restaurangbranschen och arbetat på klassiker som Stallmästaregården och Riche. Han har arbetat utomlands. Han har drivit Carl Michael på Djurgården och Kockarnas Krog på Östermalm och chefat på ett antal ytterligare ställen. Nu har han med utgångspunkt från sitt samlande av menyer skrivit en historiebok, som redan fått stor uppmärksamhet. Just utkommen tilldelades boken i höstas Måltidsakademiens Diplom i kategorin Essäer kring måltiden.

Carl Jan Granqvist, en av dem som står bakom Årets Svenska Måltidslitteratur, har också medverkat i bokens förord: ”Min vetgiriga kollega Gösta Nordén har på ett utmärkt och personligt sätt kartlagt och dokumenterat branschens utveckling, som enligt min mening ingen tidigare har reflekterat över. Detta är rent strålande!”

Iwan Morelius som från Spanien ger ut bokmagasinet "Läst och hört i hängmattan" skriver att titeln inte kan förmedla "den kärlek boken är skriven med, en kärlek inte enbart till maten utan också till de människor författaren mött under detta halva sekel".

Gösta Nordén ger i sin inledning en programförklaring: "Den här boken (…) innehåller också egna minnen, upplevelser, och erfarenheter från köks- och matsalsgolv. En fantastisk tid i en bransch späckad med innovationer, från infrysningen av livsmedel till dagens teknik och inte minst branschens utveckling efter spritrestriktionens och motbokens slopande (…)."

Källa: Restauratören, Sveriges största nyhetstidning inom hotell och restaurang

Tillbaka »

Bilder ur boken
Bland matsedlar & menyer